Humle Hulla Norrgård (SWE 4) Humleplanta

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Fina humleplantor direkt från elitplantstationen i Kristianstad. ca 6-8 cm höga.

Blommar i slutet av juni, början av juli och mognar början till mitten av augusti. Kottens form är medelstor och har en oval tillspetsad form med en tydlig humledoft .

Ger ölet citrusarom, arom av kryddnejlika och örtig/kryddig smak.

Hulla by består av flera bebyggelseenheter mitt i Österåkers historiska humleodlingsdistrikt. En av dem är Hulla Norrgård. Än idag ser i stort sett byn ut som på karta från 1634 av Olof Tresk. Ur den framgår att det i Hulla fanns 8 humlegårdar med sammanlagt 640 störar. Hulla Norrgård ligger nära Askarboda, där konstnären Wilhelm Wallander i slutet av 1800-talet tillfälligt bodde för att studera traktens humleodling. Dessa behövde han till sin stora oljemålning: Humleskörd i Österåker. Kvinnorna från olika gårdar gick nästan alltid samman för att plocka humlekottarna från revorna (nutta) och det är inte omöjligt att Wallanders skiss på humleskörd, visar just hur den insamlade `Hulla Norrgård´ skördas.

Extremt hög alfasyra (8,1 vikt%) och den högsta som har analyserats i det insamlade materialet. Oljehalten är extremt hög (1,4 ml/100mg). Halten av de fyra vanligaste oljorna Myrcen=43,2 , βCaryophyllen=5,5 , α-Humulen=15,5 , och Farnecen=20,0 % av oljan. Polyfenoler: iso-xanthohumol=4,5 och 8- prenylnaringenin=3,4 (mg/100g TS).